Hoeveel stoelen passen er om mijn tafel?

 

De centrale plek in jouw huis

De eetkamertafel is een van de belangrijkste meubelen in huis, het is immers het middelpunt van de eetkamer. De maten, vorm en onderstel van jouw nieuwe eetkamertafel bepalen hoeveel eetkamerstoelen er rondom de tafel passen. Houd natuurlijk rekening met je eigen wensen; hoeveel stoelen wil je kunnen plaatsen aan de eetkamertafel? Wil je wat ruimer zitten of liever meer stoelen kunnen plaatsen? Hoe groot is de ruimte waar de eethoek komt te staan?

Gemiddelde ruimte voor een eetkamerstoel

De gemiddelde ruimte voor een eetkamerstoel is ongeveer 60 cm, uitgaande van een eetstoel van 45 cm. Zo heb je genoeg bewegingsruimte tussen de stoelen. Op deze manier kun je gemakkelijk uitrekenen hoeveel stoelen er aan jouw eettafel passen. Let wel op dat je de tafel meet tússen de poten, dus niet het tafelblad in zijn geheel. 

Tafelonderstel heeft invloed op het aantal zitplekken

Houd tijdens het plaatsen van de eetkamerstoelen, rekening met de positie van het tafelonderstel. Dit bepaalt namelijk ook deels hoeveel stoelen er aan de tafel passen. Wil je bijvoorbeeld dat er rondom de tafel overal stoelen kunnen staan? Kies dan voor een poot in het midden van de tafel, zo zitten de poten niet in de weg wanneer je een extra stoel wil aanschuiven. Ga je liever voor veel beenruimte? Dan zijn poten aan de zijkanten van de tafel ideaal, bijvoorbeeld de traditionele poot, u-poot of x-poot.

Eetkamerstoel met of zonder armleuning

De meeste stoelen zonder armleuningen zijn zo’n 45 cm breed, de meeste stoelen met armleuningen zijn 45 tot 59 cm breed. Wil je zoveel mogelijk mensen kwijt aan een wat kleinere tafel? Kies dan voor stoelen zonder armleuningen, zo passen er uiteindelijk meer stoelen aan jouw eetkamertafel. Ga je voor eetkamerstoelen met armleuningen? Let erop dat deze dan onder het tafelblad passen, anders neemt de eethoek veel meer ruimte in beslag doordat de stoelen niet aangeschoven kunnen worden.

De ideale afmeting voor je eettafel

Eetkamertafels zijn er in verschillende soorten en maten, maar hoe kies je de perfecte afmeting voor je eettafel? Wij helpen je, aan de hand van het overzicht, graag met het vinden hiervan! Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, dit kan telefonisch 0522-441346, via WhatsApp of via [email protected].

In de volgende voorbeelden gaan wij uit van een stoel van 45 cm breed.

Rechthoekige eetkamertafel

Een rechthoekige eetkamertafel is de meest voorkomende vorm. Het is een praktische vorm en past binnen elk interieur. Je kunt de tafel gemakkelijk tegen de muur aan zetten of gebruik maken van en eetkamerbank. Naast de vele standaard afmetingen kun je bij Interieurwereld terecht voor tafels op maat: (bijna) alles is mogelijk.

 

Zitplekken rechthoekige eettafels

Ronde eetkamertafel

Het voordeel van een ronde eetkamertafel is dat je met iedereen oogcontact kunt maken, dit geeft een gezellige en fijne sfeer. Omdat veel meubelstukken rechthoekig zijn, geeft een ronde eetkamertafel een leuke afwisseling in je interieur. Heb je een kleine ruimte tot je beschikking? Kies dan bijvoorbeeld voor een eetkamertafel van 140 cm, hier passen vijf stoelen aan. Naast de vele standaard afmetingen kun je bij Interieurwereld terecht voor tafels op maat: (bijna) alles is mogelijk.

Zitplekken ronde eettafels

Ovale eetkamertafel

Het voordeel van de ovale eetkamertafel is dat je gemakkelijk een extra stoel kunt aanschuiven, omdat de tafel geen hoeken heeft. Zo kun je bijvoorbeeld aan een eettafel van 220 cm lang, zes stoelen kwijt.Naast de vele standaard afmetingen kun je bij Interieurwereld terecht voor tafels op maat: (bijna) alles is mogelijk.

Zitplekken ovale eettafels

De ideale ruimte tussen de tafel en de muur

Naast de grootte van de eetkamertafel en de zitruimte, is de afstand tussen de tafel en de muur ook belangrijk. Zet je de tafel parallel aan de muur? Hou dan rekening met 80 tot 100 cm tussenruimte. Heb je beschikking over een wat kleinere ruimte, dan kan je kiezen voor een eetkamerbank. Deze kan tegen de muur worden geplaatst om ruimte te besparen. Daarnaast biedt een eetkamerbank ook veel zitplekken, ideaal voor een grote groep vrienden of jonge kinderen! Hou met een eetkamerbank wel rekening met de poten. Kies voor een poot in het midden van de tafel, zodat het in- en uitstappen en aanschuiven van de bank gemakkelijk is.

Alle vormen eettafels zijn natuurlijk ook te combineren met een eetkamerbank en verschillende eetkamerstoelen, zo kun je oneindig combineren met de mogelijkheden.

Tafels met maatwerk

Voor maatwerk ben je bij Interieurwereld aan het juiste adres, alles is mogelijk! Stel eenvoudig jouw perfecte eetkamertafel naar eigen wens en voorkeur samen. Bepaal zelf de vorm, afmeting, type poot, materiaal en de afwerking. Onze interieuradviseurs denken graag met je mee van ontwerp tot realisatie.

 

VEEL VOORKOMENDE VRAGEN

Hoeveel stoelen kan ik aan mijn rechthoekige tafel plaatsen?

In het volgende document kun je terug vinden hoeveel stoelen er aan een rechthoekige eettafel passen. Daarnaast is er ook een simpele berekening om zelf het aantal stoelen te bepalen. Per stoel reken je ongeveer 60 cm aan ruimte, uitgaande van een stoel van 45 cm breed. Daarnaast moet je rekening houden met de poten van de tafel, meet dus de afstand tússen de poten. Je kunt aan een rechthoekige tafel zoveel stoelen kwijt:

160 cm: 4 tot 6 stoelen
180 - 200 cm: 6 stoelen
220 - 240 cm: 6 tot 8 stoelen
260 cm: 8 stoelen
280 - 300 cm: 8 tot 10 stoelen
350 cm: 12 stoelen
400 cm: 14 stoelen

Hoeveel stoelen kan ik aan mijn ronde tafel plaatsen?

In het document kun je terug vinden hoeveel stoelen je aan een ronde tafel kunt plaatsen.
Daarnaast kun je het ook makkelijk berekenen als je een gemiddelde stoelbreedte hebt. In het document gaan we uit van een gemiddelde stoelbreedte, die is 45 cm. In dit geval kun je aan een ronde tafel zoveel stoelen kwijt:

100 – 110 cm: 3 stoelen
120 cm: 4 stoelen
130 – 140 cm: 5 stoelen
150 cm: 6 stoelen
160 cm: 7 stoelen

Hoeveel stoelen kan ik aan mijn ovale tafel plaatsen?

In het volgende document kun je terugvinden hoeveel stoelen je aan een ovale eettafel kunt plaatsen.
Met een ovale tafel is het wel van belang om rekening te houden met de afrondende hoeken. Een ovale tafel is altijd 120 cm breed in het midden. Hoe langer de tafel, hoe puntiger hij afloopt. Je kunt aan een ovale tafel zoveel stoelen kwijt, uitgaande van stoelen van 45 cm breed:

200 – 220 cm: 6 stoelen
240 – 260 cm: 8 stoelen
280 – 300 cm: 10 stoelen
350 cm: 12 stoelen

Hoeveel ruimte moet er tussen de eetkamertafel en de muur zitten?

Zet je de eettafel parallel aan de muur? Hou dan rekening met 80 cm tussenruimte. Wil je nog gemakkelijk achter de stoel langs kunnen lopen wanneer er iemand zit? Hou dan rekening met 100 cm tussenruimte. Heb je de beschikking over een wat kleinere ruimte, dan kan je kiezen voor een eetkamerbank. Deze kan tegen de muur worden geplaatst om ruimte te besparen.

Wat is de benodigde zitruimte per persoon?

De gemiddelde zitruimte per persoon is ongeveer 60 cm, uitgaande van een eetstoel van 45 cm. Zo heb je genoeg bewegingsruimte tussen de stoelen. Je kan zo gemakkelijk uitrekenen hoeveel stoelen er aan jouw eettafel passen! Let wel op dat je de eettafel meet tússen de poten, dus niet het tafelblad in zijn geheel. De poten nemen zelf namelijk ook ruimte in beslag, waar geen eetkamerstoel kan staan.

Hoe breed is een gemiddelde eetkamerstoel?

De meeste stoelen zonder armleuningen zijn zo’n 45 cm breed, de meeste stoelen met armleuningen zijn 45 tot 59 cm breed.