Onderhoud voor leer

Geef jouw meubel van leer de beste bescherming en verzorging met de onderhoudsmiddelen van Interieurwereld. Er zijn diverse onderhoudsmiddelen verkrijgbaar voor leer. Verzorgingsadvies nodig? Lees dan hier het onderhoudsadvies voor leer.

Lees meer

17 resultaten

Pagina
per pagina

17 resultaten

Pagina
per pagina

Onderhoudsadvies leder

Hoe onderhoud ik mijn leren meubel?

Heb je een nieuw leren meubel aangeschaft? Dan wil je natuurlijk dat de levensduur zo lang mogelijk is. Het onderhouden van een leren meubel is eenvoudig, maar wel erg belangrijk om zo de levensduur te verhogen. Maar welke ledersoorten zijn er en wat heb je nodig voor het onderhouden van een leren bank of stoel?

Alles over afgedekt leder

Afgedekt leder is een duurzame ledersoort. Doordat leder een natuurproduct is, zitten er huidkenmerken zoals littekens en insectenbeten in. Bij afgedekt leder zijn deze huidkenmerken weggepoetst, vervolgens is er een kunstmatige print in het leer gewalst zodat het leder de natuurlijke uitstraling terug krijgt. Afgedekt leder is een prachtige ledersoort die zeer gebruiksvriendelijk is door de goede beschermingslaag.

Eigenschappen van afgedekt leder

Afgedekt leder is afgewerkt met een laklaag, zodat het goed is beschermd. Hierdoor is het leder zeer gebruiksvriendelijk en kan gemakkelijk worden afgenomen wanneer er een vlek is ontstaan. Het afgedekte leder is stevig en kan tegen een stootje, ideaal voor een groot gezin met kinderen waar het meubel intensief wordt gebruikt.

Voor- en nadelen van afgedekt leder

Voordelen

 • Het is een stevig ledersoort en kan dus tegen een stootje, ideaal voor intensief gebruik;
 • Afgedekt leder slijt minder snel bij intensief gebruik, dit komt door de verschillende verf en laklagen;
 • Afgedekt leder is goed beschermt tegen verkleuring, dit komt door de dikke laklaag;
 • Afgedekt leder is een onderhoudsvriendelijke ledersoort, perfect voor bijvoorbeeld een gezin met kleine kinderen.

Nadelen

 • Afgedekt leder voelt wat stugger aan dan andere ledersoorten;
 • Deze ledersoort neemt minder snel lichaamswarmte op, hierdoor voelt het leder koud aan;
 • Wanneer het leder niet goed wordt onderhouden, kan de toplaag gaan barsten door uitdroging.

Onderhoudsadvies

Net als alle andere ledersoorten, is het niet verstandig om deze ledersoort in de volle zon te zetten, hierdoor droogt het leder uit en verkleurt sneller. Voor het schoonmaken adviseren wij om wekelijks het leder af te nemen met een schone doek en licht vochtige doek. Haal het stof weg met de stofzuiger, doe dit met een stofzuigborstel en druk niet te hard op het leder.

Naast schoonmaken is het ook van belang om leder goed te onderhouden, zodat het soepel blijft. Gebruik hiervoor ongeveer twee keer per jaar de Leather Care Kit. De set bestaat uit alles wat je nodig hebt om een leren meubel te onderhouden: de Natural Leather Cleaner, de Leather Care & Protect en een poetsdoek.

Gebruik de Natural Leather Cleaner om jouw meubel schoon te maken. Deze milde en veilige cleaner haalt de vervuilde beschermlaag weg, zo ontstaat er weer een schoon oppervlak. Gebruik vervolgens de Leather Care & Protect. Deze kleurloze ledercrème op waterbasis zorgt ervoor dat het leer soepel blijft en vlek- en vetwerend wordt. Zo is er minder kans dat oppervlakkige vervuiling en vlekken in het leder trekken. Test de onderhoudsmiddelen voor gebruik op een onopvallende plaats op kleurechtheid en bestendigheid.

Alles over semi-aniline leder

Semi-aniline leder is tegenstelling tot vol-aniline leder, wel voorzien van een dunne beschermlaag. Hierdoor is deze ledersoort beter beschermt tegen vlekken en vuil. Net als vol-aniline leder heeft ook deze ledersoort mooie natuurlijke kenmerken waardoor elk stuk leder uniek is en karakter heeft. Semi-aniline leder is de middenweg tussen vol-aniline leder en afgedekt leder.

Eigenschappen van semi-aniline leder

Semi-anline leder is gevatverfd met (semi)-aniline kleurstoffen en heeft een licht gepigmenteerde beschermlaag. Dit zorgt voor een rustige uitstraling. In de loop der jaren gaat het leder wat meer leven, hierdoor worden de natuurlijke kenmerken steeds beter zichtbaar. Ook zal het leder in de loop der jaren wat meer gaan glanzen.

Voor- en nadelen van semi-aniline leder

Voordelen

 • Ledersoort die redelijk gemakkelijk schoon is te houden, hierdoor is semi-aniline leder erg onderhoudsvriendelijk;
 • De mooie natuurlijke kenmerken zijn zichtbaar, ondanks de goede beschermingslaag;
 • Semi-aniline leder voelt stevig aan.

Nadelen

 • Semi-aniline voelt en oogt minder natuurlijk dan vol-aniline leder;
 • Deze ledersoort neemt minder snel lichaamswarmte op.

Onderhoudsadvies

Net als alle andere ledersoorten, is het niet verstandig om deze ledersoort in de volle zon te zetten, hierdoor droogt het leder uit en verkleurt sneller. Voor het schoonmaken adviseren wij om wekelijks het leder af te nemen met een schone doek en licht vochtige doek. Haal het stof weg met de stofzuiger, doe dit met een stofzuigborstel en druk niet te hard op het leder.

Naast schoonmaken is het ook van belang om leder goed te onderhouden, zodat het soepel blijft. Gebruik hiervoor ongeveer twee keer per jaar de Leather Care Kit, net zoals bij het afgedekte leder. De set bestaat uit alles wat je nodig hebt om een leren meubel te onderhouden: de Natural Leather Cleaner, de Leather Care & Protect en een poetsdoek.

Gebruik de Natural Leather Cleaner om jouw meubel schoon te maken. Deze milde en veilige cleaner haalt de vervuilde beschermlaag weg, zo ontstaat er weer een schoon oppervlak. Gebruik vervolgens de Leather Care & Protect. Deze kleurloze ledercrème op waterbasis zorgt ervoor dat het leer soepel blijft en vlek- en vetwerend wordt. Zo is er minder kans dat oppervlakkige vervuiling en vlekken in het leder trekken. Test de onderhoudsmiddelen voor gebruik op een onopvallende plaats op kleurechtheid en bestendigheid.

Alles over vol-aniline leder

Vol-aniline staat ook wel bekend als volnerfleder en is de meest zuivere ledersoort. Vol-aniline is bovenhuids vatgeverfd en heeft geen dekkende kleurlaag. Hierdoor heeft deze ledersoort een erg natuurlijke uitstraling. Vol-aniline staat vooral bekend om de zachte grip, hoge comfort en is erg aangenaam.

Eigenschappen van vol-aniline leder

Vol-aniline leder wordt, in tegenstelling tot afgedekt leder, niet gecorrigeerd. Hierdoor zijn natuurlijke kenmerken zichtbaar, deze geven karakter aan het meubel. Vol-aniline leder is voorzien van een transparante beschermlaag waardoor gebruikssporen te zien kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan lichtere strepen of donkere plekken, hierdoor kan er wat kleurverschil ontstaan in het meubel. Ook dit geeft karakter en zorgt ervoor dat elk meubel van vol-aniline leder uniek is.

Voor- en nadelen van vol-aniline leder

Voordelen

 • Deze ledersoort is erg ademend, hierdoor is het comfort hoger;
 • De natuurlijke structuur is zichtbaar, dit geeft een mooi en uniek effect;
 • Erg zachte ledersoort die aangenaam aanvoelt, dit komt omdat het leder amper is bewerkt.

Nadelen

 • Het is een kwetsbaar ledersoort doordat er geen beschermende laklaag op het leder is aangebracht;
 • Er kunnen redelijk snel kleurverschillen kunnen verschijnen, maar dit kan ook karakter geven aan het meubel.

Onderhoudsadvies

Er zijn twee soorten aniline leder; geschuurd leder en leder met een wax en/of olielaag. Deze verschillende soorten dienen elk om hun eigen manier onderhouden te worden. Test de onderhoudsmiddelen voor gebruik op een onopvallende plaats op kleurechtheid en bestendigheid.

Wax en/of olielaag

Bescherm jouw leren meubel met een wax en/of olielaag met de Natural Leather Wax & Oil. Dit verzorgingsproduct van Oranje Furniture Care voedt het leder, biedt bescherming en herstelt de wax en/of olieafwerking van het leder. Breng het verzorgingsproduct aan op een zachte niet pluizende doek. Wrijf het met een draaiende beweging in het leder en laat enkele minuten drogen. Herhaal deze behandeling 2 tot 3 keer per jaar.

Wil je in één keer alle producten in huis hebben om jouw bank of stoel van natuurlijk leder te verzorgen? Ga dan voor de Wax & Oil Leather Care Kit. Deze kit bestaat uit de Natural Leather Cleaner, een doek en de hierboven genoemde Natural Leather Wax & Oil. Met de Cleaner kun je gemakkelijk het leder schoonmaken, voordat je het leder gaat beschermen met de Wax & Oil.

Geschuurd leder

Bescherm jouw geschuurd lederen meubel met de Leather Protector Spray van Oranje Furniture Care. Deze spray laat een beschermende laag achter waardoor vloeistoffen zoals olie en vet zich niet aan het leder kunnen hechten. Houd de spuitbus rechtop en spuit op circa 20 tot 30 cm afstand in gelijkmatige banen, laat vervolgens het meubel 12 uur drogen. Wij adviseren om de ruimte tijdens en na de behandeling zeer goed te ventileren. Of gebruik de Leather Vintage Lotion, dit onderhoudsmiddel biedt extra bescherming tegen het indringen van vocht en vuil.

Wil je direct alle benodigdheden in huis hebben voor het verzorgen van geborsteld, veloursachtig of geschuurd leder? Gebruik dan de Brushed Leather Care Kit. Deze kit bestaat uit de hierboven genoemde Leather Protector en Leather Vintage Lotion, daarnaast is de kit voorzien van een nubuckspons.

Overige ledersoorten

Microleder

Microleder is een combinatie van leer en microvezel. Bescherm microleder met de Microfiber Leather Protector van Oranje Furniture Care. Deze beschermer is speciaal gemaakt voor microleder en beschermt optimaal tegen ongelukken op basis van water, olie en vet. Is er een vlek ontstaan in je meubel? Dit kan gemakkelijk worden opgelost met de reiniger en vlekverwijderaar Microfiber Leather Cleaner. Deze spray verwijdert algehele vervuiling en onder andere drank, vruchten-, smeer- en voedselvlekken. Wil je gelijk alle benodigdheden in huis hebben? Ga dan voor de kit voor microleder. Deze kit bevat de bovengenoemde Microfiber Leather Protector en Microfiber Leather Cleaner, een reinigingswashand en een doek. Test de onderhoudsmiddelen voor gebruik op een onopvallende plaats op kleurechtheid en bestendigheid.

Imitatieleder

Ook imitatieleder moet goed worden onderhouden. Gebruik de Leatherlook Clean & Care van Oranje Furniture Care voor het reinigen en verwijderen van vlekken. Spuit het oppervlak dun en egaal in, wrijf direct goed uit met een schone, zachte doek. Laat vervolgens 10 tot 15 minuten drogen en herhaal deze behandeling 2 tot 3 keer per jaar.

Met de Leatherlook Care Kit heb je alle benodigdheden in huis voor het verzorgen van imitatieleder: de hierboven genoemde Leather Clean & Care, een doek en een Double Action Sponge. Test de onderhoudsmiddelen voor gebruik op een onopvallende plaats op kleurechtheid en bestendigheid.

Tips voor het reinigen van leren meubelen

Wanneer je een meubel reinigt of een vlek verwijderd, kan het meubel er weer als nieuw uit zien. Deze tips zullen je helpen bij het reinigen van je meubelen:

 • Gebruik gedestilleerd water voor het reinigen van een leren meubel, hiermee voorkom je kalkranden;
 • Wanneer je een deel van je meubel wil reinigen, reinig dan een compleet deel (zitvlak, rugvlak), niet alleen de vlek;
 • Wanneer je een vlek gaat bewerken, zet dan zo min mogelijk druk. Werk daarnaast altijd van buiten naar binnen;
 • Gebruik geen huis- tuin- en keukenmiddelen, hier zitten vaak oplosmiddelen bij in;
 • Is er een vlek ontstaan met een vaste stof? Haal dan zoveel mogelijk van de stof weg met een schone lepel.

Van welk soort leder is mijn meubel gemaakt?

Om erachter te komen van welk soort leder jouw meubel is gemaakt, kun je een korte test uitvoeren. Maak je duim nat en druk hem in een draaiende beweging in het leder, gedurende 5 tot 7 seconden.

Afgedekt of semi-aniline leder

Voer de duim-test uit op een onopvallende plek op jouw meubel. Is er na 10 seconden geen natte, donkere plek meer zichtbaar? Dan is jouw meubel hoogstwaarschijnlijk gemaakt van afgedekt of semi-aniline leder.

Vol-aniline leder

Voer de duim-test uit op een onopvallende plek op jouw meubel. Wanneer de afdruk van jouw duim na 10 seconden nog gedeeltelijk zichtbaar is als een donkere plek, is jouw meubel waarschijnlijk van vol-aniline leder.

Geschuurd leder

Voer de duim-test uit op jouw meubel, op een onopvallende plek. Blijft de afdruk van jouw duim als een donkere plek in het leder staan? En vertoont het leder ook nog een harig effect? Dan is jouw meubel hoogstwaarschijnlijk gemaakt van geschuurd leder.

Leder met een wax- en/of olielaag

Om erachter te komen of jouw meubel van leder is afgewerkt met een wax- en/of olielaag, kun je een test met jouw nagel uitvoeren. Kras licht met jouw nagel in het leder, op een onopvallende plek. Blijft de kras in het leder staan? Dan is het leder afgewerkt met een wax- en/of olielaag.

Wat te doen naast het gebruik van onderhoudsmiddelen?

Naast het gebruiken van onderhoudsmiddelen zijn er ook manieren die erbij helpen om je leren meubel mooier te houden:

 • Wissel kussens regelmatig van plaats. Zo voorkom je doorgezakte kussens en kleurverschil tussen de kussens;
 • Voorkom uitdroging door meubels niet te dicht bij een warmtebron te zetten;
 • Zet leren meubelen niet in direct zon- of daglicht, hierdoor kan het meubel snel verkleuren;
 • Let op met kleding die kleurstoffen afgeven, zoals spijkerbroeken;
 • Let op met huisdieren; hun nagels en vettige houd kunnen het leder beschadigen.

Onze All-in-House service

All-in-House is een aanvullend full serviceprogramma dat de gebruikelijke 2 jaar CBW-garantie verlengd naar 5 of 7 volledige jaren. Als klant van All in House Service kun je gebruik maken van de mogelijkheid om klachten op te lossen die niet binnen de reguliere service vallen. Denk hierbij aan algehele aanvulling van de meubelstof en bijv. beschadigingen in het leder.

Het beste advies van het Noorden

Bij Interieurwereld kun je terecht voor gratis interieuradvies. Weet je niet goed voor welk soort leder je moet gaan, of wil je advies bij een compleet nieuw interieur? Alles is mogelijk. Ontdek onze uitgebreide 3D-visualisatie en maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak!
Plan een adviesgesprek