Het grote voordeel van deze lampen is dat ze geen muurbevestiging nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat je ze eventueel constant zou kunnen verplaatsen. Verplaats de lamp op de plek naar keuze.
Waarom heb ik vloerlampen nodig?
Vloerlampen staan bekend om een kamer goed te verlichten, maar dat is vaak niet de hoofdreden om deze lamp aan te schaffen. We zetten een aantal redenen op een rijtje. Herken jij een situatie zoals hieronder beschreven? Dan kan een vloerlamp de oplossing een bieden.
- Voor het lezen van de krant;
- Zodat het er gezelliger uitziet;
- Om goed te kunnen werken;
- Zodat je kan knutselen;
- En omdat het er natuurlijk mooi uit kan zien!
Welke vloerlampen zijn er?
In de basis kunnen we drie soorten lampen onderscheiden. Ze maken vaak het verschil door hun vorm of functie. De drie soorten zijn: klassieke vloerlampen, booglampen en uplighters. We zullen ze alle drie even kort toelichten.
De klassieke vloerlamp
In hotels worden deze lampen vaak gebruikt om een uitnodigend licht te creëren, maar dit kan thuis natuurlijk ook! Zoals je waarschijnlijk al weet, bestaat een klassieke lamp uit een voet, een lange rechte stang en een kap. Gebruik deze lamp om een lichteiland te creëren of om de kamer in te delen.
Booglampen
Misschien overbodig om te zeggen, maar deze lampen herken je aan hun gebogen montuur. Deze lamp is ideaal tijdens het lezen van een boek op de bank. Je schuift de voet van de lamp onder de bank en het licht schijnt van bovenaf op je boek. Zo hoef je niet steeds te verzitten voor het juiste licht.
Uplighter
Het verschil tussen de klassieke lamp en de uplighter is dat het licht niet naar de zijkanten valt, maar naar het plafond. Heb je een donker plafond? Dan haal je hier niet veel voordeel uit. Maar bij een licht plafond wordt het licht gereflecteerd en wordt de kamer op een zachter manier verlicht. Voor het lezen van een boek ’s avonds is dit licht niet voldoende. Maar daarom zijn er variaties uitgebracht die bijvoorbeeld een extra leesarm hebben ingebouwd.