Welke plooi kies je voor je gordijn?

Je hebt een mooi gordijn uitgezocht, maar de vraag is nu: welke plooisoort ga je kiezen? De plooisoort bepaalt voor een groot deel de sfeer in de kamer, dus daarom is dit zeker een belangrijk aspect om even bij stil te staan. Nieuwsgierig naar welke plooisoorten wij in ons assortiment hebben? Lees dan snel verder!

Als je kiest voor gordijnen, moeten er een aantal keuzes worden gemaakt: welke stof kies ik? Dit is natuurlijk afhankelijk van je smaak, maar ook welke eigenschappen van de stofsoort zijn voor jou belangrijk? Verder is de keuze van de kleur van het gordijn heel bepalend voor het interieur. En hoe moet het gordijn worden opgehangen? Kies je voor een roede of een rail? Tot slot heb je nog keuze uit verschillende plooien.

Maar als eerst willen we het grote verschil uitleggen. Gordijnen kunnen worden gemonteerd aan een rails of aan een roede. Bij een rail heb je keuze uit een enkele plooi, dubbele plooi of een wave plooi. Bij een roede wordt het gordijn bijvoorbeeld van inslagringen voorzien. Elke plooisoort heeft zo zijn eigen sfeer en daarnaast is een plooi ook heel bepalend voor hoe het gordijn valt.

Enkele plooi

Bij deze plooisoort is er geen extra stof nodig, vandaar is deze plooi vaak het voordeligst. Met een enkele plooi in het gordijn wordt de pakketdikte van het gordijn geminimaliseerd wanneer het gordijn open is. Een enkele plooi zorgt voor meer zicht naar buiten en laat veel licht door naar binnen.

Het fijne aan een enkele plooi is dat dit mogelijk is in combinatie met alle stofsoorten. Een enkele plooi komt ook vaak voor bij zware gordijnen, zoals verduisterende gordijnen. Bovendien leent een enkele plooi zich ook perfect voor gordijnen met een dessin.

Dubbele plooi

Een andere benaming voor de dubbele plooi is de vlinderplooi. Bij deze plooi worden twee delen van de stof aan elkaar gestikt, waardoor er mooie diepe plooien ontstaan en daarnaast oogt het ook nog eens voller. De vlinderplooi zorgt voor een sierlijke en dus volle uitstraling.

Wave plooi

De wave plooi heeft een extra luxe uitstraling en past daarom goed bij moderne interieurs. Maar wat is nu eigenlijk precies een wave plooi? Bij deze plooi wordt het gordijn golvend onderaan een rails opgehangen, door middel van speciale waverunners en kunststof haken. De waverunners zorgen ervoor dat de plooien op een gelijkmatige afstand van elkaar hangen. Op deze manier valt het gordijn altijd elegant.

Verder een voordeel van de wave plooi is dat het eenvoudig toegepast kan worden op alle stofsoorten. Dit komt omdat deze plooisoort iedere stof voldoende ruimte biedt om soepel en elegant te vallen.

Inslagringen

Inslagringen zijn alleen mogelijk bij gordijnen aan een roede. De inslagringen worden gelijkmatig verdeeld over het hele gordijn. Van soepel vallende tot zware verduisterende stoffen, ieder gordijn kan voorzien worden van inslagringen.

Houd je ervan om de ruimte volledig te verduisteren, zoals in de slaapkamer? Dan zijn inslagringen niet de ideale optie. Inslagringen zorgen voor lichtkieren waardoor lichtinval niet te voorkomen is.

Let erop dat de ringen moeten passen bij de roede zodat je het gordijn makkelijk open en dicht kan schuiven. Bovendien kan je de kleur van de ringen en de roede afstemmen op de rest van het interieur. Op deze manier kan je één geheel creëren.

Interieurwereld
Interieurwereld
Interieurwereld

Opmeten en plaatsen

Naast bovengenoemde plooien is er in overleg eventueel nog meer mogelijk qua plooisoorten. Zit je nog te twijfelen welke plooi, of misschien ringen, het beste bij jouw interieur past? Laat je dan adviseren door onze ervaren medewerkers. Zij vertellen je hier graag meer over. Bij Interieurwereld kan jij gordijnen op maat laten maken. Onze stoffeerders staan voor je klaar om de gekozen gordijnen bij je thuis te komen ophangen. We zorgen voor het totaal plaatje, van het adviseren, opmeten tot het plaatsen van de raambekleding.