Onderhoudsadvies hout

Hoe onderhoud ik mijn houten meubel?

Meubelen van natuurlijke materialen staan erg mooi in een interieur, denk bijvoorbeeld aan een salontafel van hout of een houten dressoir. Deze meubelen vragen om goed onderhoud, maar welke onderhoudsproducten heb je hier precies voor nodig? Voor elk soort hout zijn er verschillende onderhoudsproducten die ervoor zorgen dat het meubel lang mooi blijft.

Hardnekkige vlekken uit hout verwijderen

Heb je een vlek gemaakt in jouw houten meubel? Verwijder deze dan voorzichtig zodat jouw meubel er weer als nieuw uit gaat zien. Gebruik een fijn schuursponsje of het fijnste staalwol. Wrijf zacht en voorzichtig over de vlek. Let op, schuur altijd met de houtnerf mee. Gebruik vervolgens een reinigingsproduct, zoals de Natural Wood Cleaner, de Wood Power Cleaner of de Multi Cleaner. Verzorg het hout na met de juiste verzorgingsproducten. Hoe en wanneer je deze reinigings- en verzorgingsproducten het beste kan gebruiken lees je hieronder. 

Zo behandel je onbehandeld en gebeitst (hard) hout

Onbehandeld en gebeitst hout is erg mooi, maar dient wel goed behandeld te worden. Om de originele kleur te behouden, raden wij voornamelijk kleurloze verzorgingsproducten aan. Zo veranderd de kleur van het hout niet na de behandeling.

Bescherm jouw gebeitste- of onbehandelde meubel tegen water, vet en olie
De Natural Wood Sealer is een watergedragen kleurloze impregneerolie die optimale bescherming biedt tegen water, vet en olie. Schud de fles goed voor gebruik en werk nooit op een natte ondergrond. Breng de olie vervolgens egaal aan middels een kwast of lakroller, breng na droging een tweede laag aan. Meerdere lagen Natural Wood Sealer verhogen het beschermingsniveau en de glansgraad. Vóór het gebruik van de Natural Wood Sealer is het van belang dat het hout goed geschuurd is en stof- en vetvrij is, gebruik hiervoor de Wood Power Cleaner.

Wil je gelijk alle benodigdheden in huis hebben voor het verzorgen en beschermen van onbehandeld hout? Ga dan voor de Wood Care Kit Natural Wood Sealer. Deze kit bestaat uit de Natural Wood Sealer, de Wood Power Cleaner, de Wood Matt Polish, 3 microvezeldoeken en een schuurspons. Onder het kopje 'hoe reinig je hout?' vind je alle informatie over de Wood Power Cleaner. De Wood Matt Polish is een verzorgingsproduct speciaal voor alle matgelakte houtsoorten. Deze polish verwijdert eventuele glimplekken en biedt extra bescherming. Reinig het oppervlak eerst met de Natural Wood Cleaner. Test vervolgens de Matt Polish voor gebruik op een onopvallende plek. Breng na het testen de Polish dun en egaal aan met een pluisvrije doek. Wij adviseren deze behandeling 4 tot 6 keer per jaar te herhalen.

Jouw onbehandelde meubel beschermen tegen vocht, warmte en vlekken
Wanneer een meubel regelmatig wordt gebruikt, is het verstandig om deze te beschermen tegen vocht, warmte en vlekken. Wood Greenfix is een plantaardige meubelolie op basis van lijnolie die jouw meubel beschermt. Reinig het houten oppervlak eerst met de Natural Wood Cleaner, breng hierna de Greenfix aan op een schone doek. Wrijf het oppervlak gelijkmatig en cirkelvormig in en wrijf na met een droge doek. Wij adviseren om de ruimte goed te ventileren tijdens en na de behandeling. Herhaal de behandeling 3 tot 4 keer per jaar voor een optimaal resultaat.

Of gebruik de Wood Care Kit Greenfix, bestaande uit de Greenfix, Natural Wood Cleaner en een microvezeldoek. Zo heb je direct alle benodigdheden in huis voor het reinigen, verzorgen en beschermen tegen vocht, warmte en vlekken. Onder het kopje 'hoe reinig je hout?' vind je alle informatie over de Natural Wood Cleaner.

Onbehandeld, tropisch hardhout beschermen tegen vocht en vuil
De Wood Teakfix is een kleurloze beschermer op waterbasis. Dit verzorgingsproduct is speciaal gemaakt voor onbehandeld tropisch hardhout en tast de natuurlijke houtkleur niet aan. Reinig het oppervlak eerst met de Natural Wood Cleaner. Onder het kopje 'hoe reinig je hout?' vind je alle informatie hierover. Breng vervolgens de Teakfix royaal aan met een doek of kwast en verdeel de vloeistof egaal. Voor optimale bescherming kun je een extra laag aanbrengen. Verwijder hardnekkige vlekken/kringen voorzichtig met een fijn schuursponsje en behandeld na met de Teakfix.

De Wood Care Kit Teakfix is een kit die ervoor zorgt ervoor dat je alles in huis hebt voor het reinigen, verzorgen en beschermen van jouw meubel. Deze kit bevat de Wood Teakfix, Natural Wood Cleaner en een microvezeldoek.

Hoe reinig je hout?

Het is belangrijk om jouw houten meubel af en toe goed te reinigen. De Natural Wood Cleaner van Oranje Furniture Care is een effectieve houtreiniger op waterbasis. Deze cleaner ontvet, reinigt en verwijdert vuil en vlekken.

Wil je hout afgewerkt met lak, was, olie, wasolie of onbehandeld hout reinigen? Gebruik hiervoor de Wood Power Cleaner, deze cleaner van Oranje Furniture Care reinigt en ontvet het hout. Heb je een dekkend mat gelakt of kunststof meubel? Gebruik dan de Multi Cleaner van Oranje Furniture care. Spray de Multi cleaner op het te behandelen oppervlak en laat het inwerken. Neem de spray vervolgens met een schone doek op en wrijf na met een vochtige doek.

Zo behandel je (mat) gelakt hout

Glimplekken verwijderen voor mat gelakte meubelen
De Wood Matt Polish van Oranje Furniture Care is een verzorgingsproduct voor alle matgelakte houtsoorten. Dit onderhoudsmiddel biedt extra bescherming, verwijdert eventuele glimplekken en frist jouw meubel op zonder een glanslaag achter te laten. Test de Matt Polish voor gebruik op een onopvallende plek. Reinig het oppervlak eerst met de Natural Wood Cleaner. Breng vervolgens de Polish dun en egaal aan met een pluisvrije doek. Wij adviseren deze behandeling 4 tot 6 keer per jaar te herhalen.

Met de Wood Care Kit Matt Polish heb je alle benodigdheden in huis voor het onderhouden van houten meubelen met een matte laklaag. Deze kit bestaat uit de Wood Matt Polish, Natural Wood Cleaner en een microvezeldoek.

Beschermer tegen fijne krasjes, voor gelakte meubelen
Wanneer een houten meubel vaak wordt gebruikt, kunnen er na enige tijd wat krasjes op te zien zijn. De Wood Classic Oil Natural van Oranje Furniture Care beschermt en camoufleert deze fijne krasjes, daarnaast werkt dit product als naturel verzorgingsolie voor gelakt hout. Heb je roodkleurig hout? Gebruik dan de Wood Classic Oil Klassiek. Reinig en ontvet het oppervlak eerst met de Natural Wood Cleaner. Breng vervolgens de Classic Oil dun aan op een schone doek en wrijf het oppervlak gelijkmatig en cirkelvormig in. Wij adviseren om deze behandeling 2 tot 4 keer per jaar te herhalen, voor optimaal resultaat. Test de producten eerst op een onopvallende plek en vergelijk pas na het drogen.

Zo behandel je ongelakt hout

Ongelakte meubelen beschermen
Het is belangrijk om elke houtsoort goed te behandelen, zo ook ongelakt hout. De Wood Antique Wax van Oranje Furniture Care is geschikt voor het behandelen van ongelakte houten oppervlakken zoals kasten en tafels. Deze wax is geschikt voor alle houtkleuren en verkrijgbaar in naturel, middenbruin en donkerbruin. Reinig en ontvet het hout eerst met de Natural Wood Cleaner. Breng vervolgens de wax dun aan met een doek of kwast en laat ongeveer 2 uur drogen, borstel op tot de gewenste glans. Wij adviseren om deze behandeling 2 tot 3 keer per jaar te herhalen om jouw houten meubel zo lang mogelijk mooi te houden.

 

kleurloos, wit of grijs hout behandelen

Verzorging voor geolied of (mat) gelakt hout

Wood Greenfix van Oranje Furniture Care is een beschermer tegen vocht en warmte, voorkomt vlekken en verbetert de slijtvastheid. De olie is plantaardig met een basis van lijnolie. Reinig het oppervlak eerst met de Natural Wood Cleaner, breng hierna de Greenfix aan op een schone doek. Wrijf het oppervlak gelijkmatig en cirkelvormig in en wrijf na met een droge doek. Herhaal de behandeling 3 tot 4 keer per jaar voor een optimaal resultaat. Zijn jouw houten meubelen lichtgrijs? Gebruik dan de Wood Greenfix Grey. Voor witte meubelen gebruik je de Wood Greenfix White.

Zo behandel je hoogglanzend hout

Verzorger en beschermer voor hoogglanzend hout
Verzorg je hoogglanzende meubelstuk met de Wood Shine & Fix. Dit kleurloze verzorgingsproduct van Oranje Furniture Care is geschikt voor alle hoogglanzende oppervlakken. Wood Shine & Fix laat jouw meubel weer glanzen wanneer het dof is geworden, beschermt en verzorgt het hout en camoufleert lichte gebruikssporen en oneffenheden. Ontvet en reinig het meubel eerst met de Natural Wood Cleaner. Breng vervolgens de Shine & Fix aan met een schone doek, wrijf hiermee het oppervlak gelijkmatig en met een cirkelvormige beweging in. Laat het oppervlak drogen tot het een mat/dof uiterlijk vertoont. Wrijf het middel met een schone doek uit tot een streeploos hoogglanseffect. Wij adviseren om deze behandeling 2 tot 4 keer per jaar te herhalen.

Met de Wood Care Kit Shine & Fix zorg je gemakkelijk voor extra bescherming, goede reiniging en goede verzorging. Deze kit bestaat uit de Shine & Fix, Natural Wood Cleaner en een microvezeldoek, alle benodigheden voor het onderhouden van jouw hoogglanzend meubel.

Het onderhouden van Lamulux

Lamulux is een kunsthout wat gemaakt is van melanine, dit is een synthetische stof die vooral wordt gebruikt bij het maken van kunststoffen. Doordat er een houttekening wordt aangebracht in Lamulux voelt het en ziet het eruit als echt hout, maar geniet je van de voordelen van kunsthout.

Omdat Lamulux kunsthout is, vraagt dit materiaal amper onderhoud. Afnemen met een vochtige doek is voldoende, ook wanneer er vlekken in het materiaal zijn gekomen.

Onderhoudstips voor houten meubelen

Naast het gebruiken van onderhoudsmiddelen, is het ook verstandig om rekening te houden met een aantal andere dingen. Zo zorg je ervoor dat jouw meubel langer mooi blijft, zonder het gebruik van onderhoudsproducten.

  • Gebruik voor pannen, beters etc. onderzetters. Zo komen er geen kringen in het hout;
  • Is er per ongeluk vloeistof op het houten meubel gekomen? Neem dit dan zo snel mogelijk af met een droge doek totdat het oppervlak droog is;
  • Voorkom beschadiging aan de vloer door vilt of dopjes onder de poten te plaatsen;
  • Staat er decoratie op jouw houten meubel? Verplaats dit dan regelmatig om verkleuring te voorkomen;
  • Wij adviseren om het houten meubel niet in direct zonlicht of dichtbij een warmtebron te plaatsen.

Het beste advies van het Noorden

Bij Interieurwereld kun je terecht voor gratis interieuradvies. Weet je niet goed voor welk soort hout je moet gaan, of wil je advies bij een compleet nieuw interieur? Alles is mogelijk. Ontdek onze uitgebreide 3D-visualisatie en maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak!

Plan een adviesgesprek
Bekijk alle onderhoudsproducten voor hout

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe behandel je onbehandeld hout?

Wil je jouw meubel beschermen tegen water, vet en olie? Gebruik dan de Natural Wood Sealer, dit is een watergedragen kleurloze impregneerolie. Voor het beschermen tegen vocht, warmte en vlekken kun je gebruik maken van de Wood Greenfix. Dit is een plantaardige meubelolie op basis van lijnolie.

De Wood Care Kit Natural Wood Sealer is de perfecte kit voor onbehandeld hout en bevat alle benodigheden voor het onderhouden. Van het reinigen tot het verzorgen en beschermen.

Hoe behandel je tropisch hardhout?

De Wood Teakfix is een kleurloze beschermer op waterbasis, dit verzorgingsproduct is speciaal gemaakt voor onbehandeld tropisch hardhout. Breng de Teakfix royaal aan met een doek of kwast en verdeel de vloeistof egaal. Voor optimale bescherming kan je een extra laag aanbrengen. Verwijder hardnekkige vlekken/kringen voorzichtig met een fijn schuursponsje en behandeld na met Teakfix.

De Wood Care Kit Teafix zorgt ervoor dat je alles in huis hebt voor het reinigen, verzorgen en beschermen van jouw meubel. Deze kit bevat de Wood Teakfix, Natural Wood Cleaner en een microvezeldoek.

Hoe behandel je gebeitst hout?

De Natural Wood Sealer is een watergedragen kleurloze impregneerolie die is ontwikkeld voor onder andere gebeitst hout. Deze sealer biedt optimale bescherming  tegen water, vet en olie. Schud de fles goed voor gebruik en werk nooit op een natte ondergrond. Breng de olie vervolgens egaal aan middels een kwast of lakroller, breng na droging een tweede laag aan. Voor het gebruik van de Natural Wood Sealer is het van belang dat het hout goed geschuurd is en stof-en vetvrij is.

Hoe reinig je hout?

Het is belangrijk om jouw houten meubel af en toe goed te reinigen. De Natural Wood Cleaner van Oranje Furniture Care is een effectieve houtreiniger op waterbasis. Deze cleaner ontvet, reinigt en verwijdert vuil en vlekken.

Wil je hout afgewerkt met lak, was, olie, wasolie of onbehandeld hout reinigen? Gebruik hiervoor de Wood Power Cleaner, deze cleaner van Oranje Furniture Care reinigt en ontvet het hout. Heb je een dekkend mat gelakt of kunststof meubel? Gebruik dan de Multi cleaner van Oranje Furniture care. Spray de Multi cleaner op het te behandelen oppervlak en laat het intwerken. Neem de spray vervolgens met een schone doek op en wrijf na met een vochtige doek.

Hoe behandel je (mat) gelakt hout?

Verzorg je mat gelakte meubel met de Wood Matt Polish van Orane Furniture Care. Dit onderhoudsmiddel biedt extra bescherming, verwijdert eventuele glimplekken en frist jouw meubel op zonder een glanslaag achter te laten. Breng de Polish dun en egaal aan met een pluisvrije doek en laat drogen. Wij adviseren om deze behandeling 4 tot 6 keer per jaar te herhalen.

Met de Wood Care Kit Matt Polish heb je alle benodigheden in huis voor het onderhouden van houten meubelen met een matte laklaag. Deze kit bestaat uit de Wood Matt PolishNatural Wood Cleaner en een microvezeldoek.

Wanneer een houten meubel vaak wordt gebruikt, kunnen er na enige tijd wat krasjes op te zien zijn. De Wood Classic Oil Natural van Oranje Furniture Care beschermt en camoufleert deze fijne krasjes, daarnaast werkt dit product als naturel verzorgingsolie voor gelakt hout. Heb je roodkleurig hout? Gebruik dan de Wood Classic Oil Klassiek. Breng de Classic Oil dun aan op een schone doek en wrijf het oppervlak gelijkmatig en cirkelvormig in. Wij adviseren om deze behandeling 2 tot 4 keer per jaar te herhalen, voor optimaal resultaat.

Hoe behandel je ongelakt hout?

De Wood Antique Wax van Oranje Furniture Care is geschikt voor het behandelen van ongelakte houten oppervlakken zoals kasten en tafels. Deze wax is geschikt voor alle houtkleuren en verkrijgbaar in naturel, middenbruin en donkerbruin. Reinig en ontvet het hout eerst met de Natural Wood Cleaner. Breng vervolgens de wax dun aan met een doek of kwast en laat ongeveer 2 uur drogen, borstel op tot de gewenste glans. Wij adviseren om deze behandeling 2 tot 3 keer per jaar te herhalen om jouw houten meubel zo lang mogelijk mooi te houden.

Hoe behandel je hout met een kleur?

Wood Greenfix van Oranje Furniture Care is een beschermer tegen vocht en warmte, voorkomt vlekken en verbetert de slijtvastheid. De olie is plantaardig met een basis van lijnolie. Reinig het oppervlak eerst met de Natural Wood Cleaner, breng hierna de Greenfix aan op een schone doek. Wrijf het oppervlak gelijkmatig en cirkelvormig in en wrijf na met een droge doek. Herhaal de behandeling 3 tot 4 keer per jaar voor een optimaal resultaat. Zijn jouw houten meubelen lichtgrijs? Gebruik dan de Wood Greenfix Grey, dit verzorgingsmiddel is gemaakt voor grijs hout. Voor witte meubelen gebruik je de Wood Greenfix White.

Dit product is ontwikkeld voor geolied of (mat) gelakt hout.

Hoe behandel je hoogglanzend hout?

Verzorg je hoogglanzende meubelstuk met de Wood Shine & Fix. Dit kleurloze verzorgingsproduct van Oranje Furniture Care is geschikt voor alle hoogglanzende oppervlakken. Wood Shine & Fix laat jouw meubel weer glanzen wanneer het dof is geworden, beschermt en verzorgt het hout en camoufleert lichte gebruikssporen en oneffenheden.Breng de Shine & Fix aan met een schone doek, wrijf hiermee het oppervlak gelijkmatig en mret een cirkelvormige beweging in. Laat het oppervlak drogen tot het een mat/dof uiterlijk vertoont. Wrijf dan met een schone doek uit tot een streeploos hoogglanseffect. Wij adviseren om deze behandeling 2 tot 4 keer per jaar te herhalen.

Met de Wood Care Kit Shine & Fix zorg je gemakkelijk voor extra bescherming en goede reiniging en verzorging. Deze kit bestaat uit de Shine & FixNatural Wood Cleaner en een microvezeldoek.

Wat is Lamulux?

Lamulux is een kunsthout wat gemaakt is van melanine, dit is een synthetische stof die vooral wordt gebruikt bij het maken van kunststoffen. Doordat er een houttekening wordt aangebracht in Lamulux voelt het en ziet het eruit als echt hout, maar geniet je van de voordelen van kunsthout.

Hoe behandel je Lamulux?

Omdat Lamulux kunsthout is, vraagt dit materiaal amper onderhoud. Afnemen met een vochtige doek is voldoende, ook wanneer er vlekken in het materiaal zijn gekomen.