Onderhoudsadvies karpetten en vloerkleden

Hoe onderhoud ik mijn vloerkleed?

Vloerkleden zijn een populaire keuze als het gaat om het creëren van en gezellige sfeer in huis. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je zo lang mogelijk van je vloerkleed kunt genieten? Het antwoord ligt in het onderhoud. Om deze reden delen wij hier graag onze tips voor het onderhoud van jouw tapijt.

Regelmatig stofzuigen of opkloppen voorkomt snelle slijtage

Om ervoor te zorgen dat je vloerkleed er lang goed uit blijft zien, is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen of op te kloppen. Zand en vuil kunnen namelijk een schurende werking hebben op de vezel van het vloerkleed en zo sneller slijtage veroorzaken. Gebruik hiervoor een normale stofzuiger met een gladde stofzuigermond. Het is belangrijk om de stofzuiger niet op de allersterkste zuigstand te zetten, omdat dit de vezels kan beschadigen. In het begin kan een nieuw karpet pluizen, maar na een paar maanden zal dit minder worden. Voor hoogpolige tapijten is het raadzaam om regelmatig op te kloppen om zand en vuil te verwijderen.

Vermijd schoenen of sloffen met zwarte of rubberen zolen

Een tapijt voelt heerlijk zacht aan en dit kun je optimaal ervaren wanneer je op blote voeten of sokken loopt. Natuurlijk kun je ook met schoeisel op je karpet lopen, maar het is raadzaam om schoenen of sloffen met zwarte of rubberen zolen te vermijden. Zwarte zolen kunnen namelijk vlekken op je tapijt veroorzaken, waardoor er een grijze waas kan ontstaan. Bovendien kunnen rubberen zolen bij herhaaldelijk staan, lopen of zitten op het karpet de vezels beschadigen.

Help een vlek! Handel snel

Ongelukken gebeuren nou eenmaal en vlekken zijn daar helaas geen uitzondering op. Maar maak je geen zorgen, het is belangrijk om snel te handelen en de vlek niet in je karpet of vloerkleed te laten trekken. Als je de gemorste vloeistof kunt oplepelen met een lepel. Doe dat dan meteen en dep vervolgens de vlek met een badstof handdoek of keukenpapier. Let er op dat je nooit wrijft maar altijd dept. Voor de meeste vlekken is lauw water en een beetje azijn voldoende, maar wees voorzichtig met materialen die gevoelig zijn voor azijn. Onthoud: elke vlek is anders en vereist een unieke aanpak. Bekijk daarom altijd eerst het materiaal van je tapijt en gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen.

Draai het kleed regelmatig

Hoe zorg je ervoor dat je favoriete vloerkleed niet aan één kant verslijt? Door het simpelweg elke zes maanden 180 graden te draaien. Maar wis je dat je met handgeweven tapijten nog een stapje verder kunt gaan? Door ze jaarlijks volledig om te draaien, zodat de onderkant boven komt te liggen en andersom, kun je nog langer genieten van de prachtige uitstraling van je vloerkleed. Verleng de levensduur van je vloerkleed en geef het een gelijkmatige slijtage door regelmatig te draaien.

Trek niet aan uitstekende draaden

Als je opmerkt dat er draden uitsteken, is het verleidelijk om eraan te trekken, maar dit kan meer schade veroorzaken. Het is beter om de uitstekende draden af te knippen met een scherpe schaar. Twijfel je nog steeds over de juiste aanpak? Maak dan een duidelijke foto en stuur deze naar ons op ([email protected]), wij zullen met je meedenken over de beste manier om je tapijt in topconditie te houden.

Ondertapijt

Het is belangrijk om niet alleen te investeren in een mooi vloerkleed, maar ook in de juiste producten om het op zijn plek te houden, zodat het kleed niet gaat schuiven. Gebruik van een antislip ondertapijt is een essentieel onderdeel van het behouden van de kwaliteit van je vloerkleed. Dit voorkomt niet alleen dat het vloerkleed verschuift, maar zorgt er ook voor dat het beter zijn vorm behoudt en mooi recht blijft liggen.

Het beste advies van het noorden

Bij Interieurwereld kun je terecht voor gratis interieuradvies. Weet je niet goed voor welk soort karpet / vloerkleed je moet gaan, of wil je advies bij een compleet nieuw interieur? Alles is mogelijk. Ontdek onze uitgebreide 3D-visualisatie en maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak!

Plan een adviesgesprek