Last van insomnia (slapeloosheid)?

Slaap is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Je rust uit als je slaapt en daardoor helpt het je lichaam en geest te herstellen. Er zijn echter helaas veel mensen die last hebben van slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd. In deze blog gaan we bespreken wat insomnia precies is en wat de oorzaken kunnen zijn. Daarnaast geven we ook enkele handvatten wat je er aan kunt doen. 

Wat is insomnia?

Insomnia is een slaapstoornis die ervoor zorgt dat je problemen hebt met inslapen, doorslapen of vroeg wakker worden. Dit kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen overdag.

Wat zijn de oorzaken van insomnia?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan insomnia. Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende oorzaken:

  • Stress en angst: Stressvolle gebeurtenissen, angst en zorgen kunnen leiden tot slapeloosheid.
  • Lichamelijke aandoeningen: Slaapstoornissen kunnen veroorzaakt worden door medische aandoeningen, zoals pijn, astma, allergieën, slaapapneu en restless legs syndrome.
  • Slechte slaapgewoonten: Een onregelmatig slaapschema, het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan en het drinken van cafeïne- of alcoholhoudende dranken kunnen allemaal leiden tot slaapstoornissen.
  • Medicatie: Sommige medicijnen, zoals antidepressiva en medicijnen voor hoge bloeddruk, kunnen ook slaapstoornissen veroorzaken.
  • Een slecht bed: Een bed dat onvoldoende ondersteuning biedt kan zorgen voor nek- en rugklachten. Na verloop van tijd slaap je dan ook steeds minder goed.

Wat kun je doen tegen insomnia?

Er zijn verschillende manieren waarop je insomnia kan aanpakken. Hieronder volgen enkele suggesties:

  • Verbeter je slaaphygiëne: Zorg ervoor dat je een regelmatig slaapschema hebt en dat je een comfortabel bed hebt. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan en vermijd het drinken van cafeïne- of alcoholhoudende dranken in de avond.
  • Verminder stress en angst: Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken, zoals meditatie en yoga. Praat met een vriend, familielid of professional als je last hebt van angst of zorgen.
  • Behandel lichamelijke aandoeningen: Als je denkt dat een medische aandoening bijdraagt aan je slaapstoornissen, bespreek dit dan met je arts.
  • Overweeg therapie: Cognitieve gedragstherapie kan helpen om slaapstoornissen te behandelen door het aanleren van goede slaapgewoonten en het verminderen van stress en angst.
  • Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie voorgeschreven worden om insomnia te behandelen. Overleg altijd met een arts voordat je medicatie gebruikt.

Vind een bed die bij jouw slaapbehoeftes past bij Interieurwereld!

Insomnia kan een aanzienlijke impact hebben op je leven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze slaapstoornis aan te pakken. Door je slaaphygiëne te verbeteren, stress te verminderen, lichamelijke aandoeningen te behandelen en eventueel therapie of medicatie te overwegen, kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren. 

Ook kan het zo zijn dat insomnia niet met je lichamelijke gesteldheid te maken heeft, maar met het comfort van je bed. In deze blog lees je alles over waar je moet beginnen met het uitzoeken van een nieuw bed. Kom langs in onze showroom en doe de gratis slaaptest voor het perfecte matras bij jouw slaapbehoeftes. 

Deskundig slaapadvies

Interieurwereld beschikt over een professioneel team van speciaal opgeleide slaapexperts, die alles weten over de juiste slaapoplossing. Je kunt bij ons terecht voor persoonlijk slaapadvies en een digitale slaaptest. Onze deskundige slaapadviseurs staan voor je klaar om het bed van je dromen samen te stellen. Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak.

Plan een adviesgesprek

Digitale slaaptest

Een goede nachtrust is enorm belangrijk, maar helaas niet altijd vanzelfsprekend. Menig mens wordt vermoeid of met spierpijn wakker. Onze speciaal opgeleide slaapexperts helpen je graag om hier verandering in te brengen. Kom proef liggen in onze unieke belevingsstudio en ervaar het belang van correcte ondersteuning tijdens de digitale slaaptest.

Hoe werkt de slaaptest

Onze slaapmerken

Interieurwereld van de Belt is dé specialist op het gebied van slapen. Wij bieden diverse topmerken aan zoals: AVEKErgosleep , Pullman en Tempur. Naast onze vernieuwde Morgana winkel hebben we ook de nieuwste Auping Studio van Drenthe! Hier ontdek je de gehele collectie van Auping, van bedden tot bed textiel.

Ontdek onze slaapmerken