Eén op de vijf Nederlanders heeft last van slaapproblemen blijkt uit onderzoek van het CBS. Slaapproblemen hebben invloed op je energieniveau en dus op de kwaliteit van leven gedurende de dag. Je kan je minder goed concentreren en daardoor gaat de productiviteit op je werk achteruit. Hierdoor raak je gestrest en dit zorgt weer voor meer slaapproblemen.
Welke soorten slaapproblemen zijn er en hoe kom je er vanaf? In deze blog geven we je meer inzichten over slaapproblemen en welke mogelijke oplossingen er voor zijn. Mochten je slaapproblemen erger zijn dan in deze blog wordt benoemd, neem dan contact op met een professional.
Welke soorten slaapproblemen zijn er?
Er zijn veel verschillende slaapproblemen, namelijk: insomnie, hypersomnie, slaapapneu, narcolepsie en restless legs. Slaapproblemen hangen ook vaak samen met je psychische gesteldheid. Heb jij last van insomnia of slaap je slecht door stress? Lees de volgende blogs:
Houd een slaapdagboek bij
Om de oorzaak van je slaapprobleem te achterhalen is het verstandig om een slaapdagboek bij te houden. Een slaapdagboek is een lijst waar je elke dag opschrijft wanneer en hoe lang je hebt geslapen. Ook schrijf je alle dingen op die invloed hebben of kunnen hebben op je slaap. Bijvoorbeeld een probleem of zorg die je die dag hebt meegemaakt, maar ook koffie, thee, alcohol en nicotine kunnen invloed hebben. Het dagboek moet aan het begin en aan het eind van de dag ingevuld worden.
's Ochtends
Aan het begin van de dag start je met het invullen van het dagboek. Hierin schrijf je de volgende dingen op:
- Tijd van naar bed gaan: hoe laat je de avond ervoor naar bed bent gegaan;
- Tijd van inslapen: hoe lang het duurde om in slaap te komen;
- Hoe vaak/hoe lang wakker: hoe vaak ben je ‘s nachts wakker en hoe lang;
- Waaraan dacht je toen: waaraan dacht je toen je ’s nachts wakker werd?;
- Wat ben je gaan doen: wat deed je toen je ’s nachts wakker werd? Ben je bijvoorbeeld uit bed opgestaan om te gaan plassen?;
- Tijd van opstaan: hoe laat ben je opgestaan uit bed;
- Totale slaapduur: hoe lang je hebt geslapen de afgelopen nacht.
's Avonds
Bij 's avonds vul je alles in over de afgelopen dag:
- Bezigheden/omstandigheden: wat heb je gedaan, overdag en laat op de avond. Bijvoorbeeld veel eten, hard werken, sporten of kijken naar een beeldscherm?
- Gedachten/zorgen: bijvoorbeeld over familie, vrienden, werk, geld of gezondheid?
- Cafeïne: heb je iets gedronken of gegeten met cafeïne erin, zoals koffie, thee, ice tea, cola, energiedrank of chocolade? Wat en hoeveel?
- Alcohol/nicotine/drugs: heb je alcohol, nicotine of drugs gebruikt? Wat, hoeveel en wanneer?
- Zelfzorg: wat heb je zelf geprobeerd om beter te kunnen slapen? Bijvoorbeeld oefeningen om te ontspannen, lezen, wandelen, douchen of een massage? Wat hielp?
- Medicijnen: heb je slaappillen gebruikt? Wanneer, welk middel en hoeveel? Schrijf ook de middelen op die je bij de drogist hebt gekocht.
- Moeheid: was je moe? Geef het een cijfer van 0 (niet moe) tot 3 (erg moe).
- Prikkelbaarheid: was je gevoelig? Was je snel boos of huilde je snel? Geef het een cijfer van 0 (niet gevoelig) tot 3 (erg gevoelig).
Wat te doen met het slaapdagboek?
Als je een tijdje het slaapdagboek hebt bijgehouden dan is het tijd om het te bespreken met een professional. Je kan het slaapdagboek bespreken met je huisarts en dan zal er snel duidelijk worden wat het slaapprobleem veroorzaakt. Slaapproblemen hebben echter niet altijd een medische oorzaak. Vaak komt het ook door de kwaliteit van het bed of matras waar op geslapen wordt.
Goed slapen begint bij Interieurwereld
Is het al (langer dan) 10 jaar geleden dat jij je matras hebt vervangen? Dan raden wij je aan om een nieuw matras aan te schaffen. Het kan zijn dat jouw matras of kussen al te ver doorgezakt is waardoor je last krijg van je rug of nek. Bij Interieurwereld helpen we je graag met een nieuw bed en matras. We hebben een vernieuwde showroom met een ruim aanbod op het gebied van slapen. We hebben onder andere de merken: AVEK, Ergosleep, Pullman, Tempur, Morgana en Auping.